Цікаві куточки Сумщини, які варто відвідати

Підготували вихователі ГПД Рудишина М.М. та Гаврилова Ю.В.

Сумська область стає популярною серед туристів. Тут знаходяться цікаві пам'ятки. І якщо ти є досвідченим туристом, то напевно вже відвідув багато з них. Якщо ні – читай про них докладніше :

Молчанський монастир-фортеця

Оборонний монастир не надто часте явище. Один з таких знаходиться в місті Путивль. Обронний Молчанський монастир називають через те, що він був побудований на залишках литовської фортеці в XVI – XVII століттях. Молчанський монастир заснували ченці, які переселилися до фортеці з Молчанський пустель. В комплекс монастиря входять Собор Різдва Богородиці, церква Іонна Предтечі, наполегливий і келійний корпусу, трапезна і госпбудівлі. Цікавим фактом з історії монастиря є те, що тут переховувався Лжедмитрій I. Саме з Молчановського монастиря він виступив на Москву після смерті Бориса Годунова.

/Files/images/tsdyut/1.jpg

Строгановська садиба

В смт. Хотінь знаходяться залишки від однієї з найрозкішніших садиб Російської імперії. Палацовий комплекс був побудований в 1799-1810 рр. за проектом архітектора Д.Кваренги. У комплекс входили: великий палац, два флігелі. Будинки були оточені великим парком. За часів розквіту в садибі бували відомі художники І.Крамський і Ф.Васіл’єв. На початку XX століття палац став предметом судового спору, що призвело його до занепаду. У 1918 році пожежа знищила більшу частину будівель. До наших днів "дожили" два бічних флігелі.

/Files/images/tsdyut/5.jpg

Пам'ятник цукру

В Україні встановлено безліч оригінальних пам'ятників, і огірку в Ніжині, і Дерен в Коростені і навіть пивному животу у Львові. Суми також можуть похвалитися оригінальним пам'ятником ... цукру. Пам'ятник цій сипучій речовині було встановлено не дарма: саме завдяки виробництву цукру Суми досягли процвітання в XIX столітті. Пам'ятник цукру являє собою великий рафінадний куб з відсутніми шматочками цукру, що утворюють "ступені", якими можна зійти на пам'ятник і зробити класне фото. Пам'ятник виглядає красиво в темний час доби, коли працює підсвічування

/Files/images/tsdyut/4.jpg

Палац Лещинських

У селі Кияниця розташована перлина неоренесансному садибного будівництва – палац Лещинських. Садиба була побудована в 1890 році. Маєток складається з двоповерхового палацу і витонченої башточкою і флігеля, оточене віковим парком. Зараз палац належить Сумському національному університету, проведена часткова реконструкція.

/Files/images/tsdyut/3.jpg

Яблуня-колонія

У місті Кролевець зростає унікальна яблуня-колонія. Яблуня-кущ являє собою колонію з 15 пов'язаних між собою родинних дерев. Вік яблуні-колонії понад 220 років. Унікальністю яблуні-колонії є спосіб її розмноження: гілки одного материнського дерева схилилися і вросли в землю, після чого з землі виросли нові дерева. Таким чином, яблуня-колонія розрослася на територію площею 1 тис. кв.м. До речі, існує красива легенда, ніби яблуня сумує за своїм господарем Петром Сергійовичем Мещерським, могила якого розташована недалеко від яблуні.

/Files/images/tsdyut/2.jpg

Дендропарк «Нескучне

Знайти для себе щось цікаве тут зможуть і любителі містики, і просто бажаючі відпочити. Парк знаходиться у Тростянці і має безліч озер із обладнаними поблизу них зонами відпочинку та пам’ятки для любителів цікавих фотографій. Наприклад, так званий Грот німф обов’язково приверне увагу любителів історії.

/Files/images/tsdyut/6.jpg

200-річні сосни

У поселенні Соснівка Глухівського району утворився однойменний парк – ботанічна пам’ятка природи регіонального значення. Його площа сягає 6,5 гектарів. Вік дерев, які тут ростуть, коливається від 50 до 200 років.

/Files/images/tsdyut/7.jpg

Сім джерел

Не від’їжджаючи далеко від сосен та міста Глухова можна потрапити подивитися на ще одну пам’ятку природи – унікальне гідрологічне утворення «Сім джерел». Місцеві кажуть, що ця вода не тільки допомагає освіжитися у жаркий день, а і має лікувальні властивості. Пам’ятка природи займає площу до 0,5 гектар. Прилеглі території штучно очищенні від американського клена, який має властивість поглинати майже всю воду з ґрунту. «Сім джерел» знаходяться у селі міського типу Шалигине, що розташувалося на річці Лапузі.

/Files/images/tsdyut/8.jpg

Церква Святої Трійці

Село Пустовійтівка в Роменському районі на перший погляд може здатись зовсім непримітним місцем для затятого мандрівника, але його історія та пам’ятки, які збереглись до сьогодні, справді ваблять своєю автентичністю. Одна з найвизначніших будівель, яку варто відвідати – це церква Святої Трійці, збудована ще у 1773 році і відтворена на початку XXI століття. За інформацією старовинних документів, власним коштом її збудував останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський.

/Files/images/tsdyut/10.jpg

Свого часу він збудував не одну церковну споруду, зокрема у місті Ромни – Покровську церкву, яку зруйнували більшовики. Над церквою Святої Трійці в минулому столітті теж познущались, однак за ініціативи екс-президента України Віктора Ющенка, який вважає Петра Калнишевського своїм далеким родичем, у 2006 році її відновили. Самому ж Калнишевському у Пустовійтівці також збудували величний пам’ятник.

«Монастирська» та «Табірна» гори

Для любителів помандрувати цікавими стануть обидва місця. Так звана Табірна гора знаходиться поблизу села Доброславівка, що під райцентром Охтирки. Таку назву місце отримало через те, що на горі стоїть дитячий табір. Цікавими саме для відпочинку можуть стати галявини поблизу піщаного кар’єру. Любителі ж старовинних будівель однозначно вподобають Троїцький монастир. Подейкують, що заснували його ще на початку 17 століття й у ті часи під святинею діяв підземний хід. У роки Другої світової монастир майже повністю зруйнували. Від старовинної споруди залишилася лише дзвіниця. Чоловічий монастир на території діє і зараз.

/Files/images/tsdyut/9.jpg

Пам'ятник мамонтові

Ні, скелет справжнього мамонта ви тут не побачите, але пам’ятник на його честь ви відвідати зможете. Саме в селі Кулішівка Недригайлівського району було виявлено кістяк доісторичної тварини в 1840-х роках під назвою "Mammuthus trogontherii" (степовий мамонт).

/Files/images/tsdyut/11.jpg

Оригінальний пам’ятник складається з чотиригранної металевої стелли, на гранях якої вказаний 1841 рік. На пам’ятнику зображений барельєф мамонта, а також згадується інформація про археологічну знахідку та її цінність для історії. Така архітектурна пам’ятка автора Івана Калениченка була зведена першою у світі на честь доісторичного велетня і також стала нагадуванням про ще одну знакову подію – в цьому місці проходив кордон між Росією і Річчю Посполитою.

Крейдяні гори

Якщо ви втомилось від надмірно туристичних місць України, то крейдяні гори, або ж "сумська Швейцарія" у селі Могриця Сумського району вас однозначно зачарує. Раніше на місці гір був кар'єр з видобутку крейди, а тепер – це чудове місце для романтичних прогулянок та фотосесій.

/Files/images/tsdyut/12.jpg

Місцеві мешканці зазначають, що у крейдяних горах можна знайти так звані "чортові пальці", тобто скелети головоногих молюсків белемнітів, які є дуже схожими на сучасних кальмарів. Що цікаво, поблизу села також виявлене городище і селище сіверян, які проживали у VIII-X століттях, а також знайдено курганний могильник.

Круглий двір

Дивовижна фортеця "Круглий двір" (XVIII ст.) у місті Тростянець свого часу використовувалась як стайня, склад та навіть театр. У 1749 році її збудувала родина Надаржинських. Сьогодні ж там розташоване чудове місце для проведення екскурсій у стінах споруди, а ще там часто відбуваються різні музичні фестивалі.

/Files/images/tsdyut/15.jpg

Будівля овальної форми має чотири трьох'ярусні вежі, а по периметру всієї території розміщені одноповерхові володіння. Внутрішній двір садиби-фортеці як колись, так і зараз використовується для різних показових урочистостей під відкритим небом. "Круглий двір" також є невід’ємною частиною системи підземних ходів та має окремі виходи до панського дому і Благовіщенської церкви.

Трьоханастасіївська церква

Трьоханастасіївська церква у місті Глухів, колишній гетьманській столиці України. Ще у 1884 році її збудували місцеві жителі Терещенки на місці погорілого дерев'яного Воскресенського храму. Будували храм за зразком Іллінської церкви у Суботові (збудованої у 1653 році за наказом гетьмана Богдана Хмельницького), а вже сьогодні вона нагадує Володимирський собор у Києві (збудований у 1862–1882 рр).

/Files/images/tsdyut/14.jpg

Храм витерпів чимало бід: пожежі, руйнування комуністів та пограбування. Незважаючи на це, його відреставрували та висували на участь в конкурсах "Сім чудес України" та Сумщини, а сьогодні до нього приходять помолитися сотні вірян Глухова.

І це ще далеко не всі цікаві куточки Сумщини, які варто відвідати.

Кiлькiсть переглядiв: 646

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.